15 Temmuz 2015 Çarşamba

Mizah hemen şimdi!

Şehir hatlarında, toplu taşıma araçlarında seyahat ettiğin vakit koltuğunun altında mizah dergisi bulundurmak adettendir bizim tayfa arasında. Sonra da muhtelif yerlere onu bırakmak. Bazen kendi aramızda iddiaya bile girer, biz bıraktıktan sonra dergiyi kim alacak okuyacak proflini çıkarır, sonra bir kuytuya sinip dergiye göz atanları dikizleriz. Hayatı güzelleştiren "derin hakikatler"... 

Geçtiğimiz günlerde saldırıya uğrayan(!) Tophane Depo'daki harika güzellikteki Aziz Nesin'in 100 yılı şerefine düzenlenen sergide de; ustanın anımsattığı gibi, mizah barış ve dostluğun işaretidir. "Hiç gülerken çirkin duran bir yüz gördünüz mü? Bu dünyayı olduğundan daha güzel bir yere dönüştürmenin yoludur gülmece." 

Bir kadını en güzel gösterecek makyaj, gülümsemesi ve hatta doya doya kahkahalara boğulmasıdır. 

Bir başka ustanın Rıfat Ilgaz'ın dediği gibi, "Topluma bakış açısıdır mizah.Mizah insanın mizacından geldiği için bilgi değildir, edinilemez. Teknik de değildir. İnsanın yaradılışında bu özellik varsa mizah başarılı olabilir." Doğasında mizah yerine savaşı barındıranların ondan korkmasının nedeni de, insanın düştüğü her hali en çıplak haliyle anlatıyor oluşundandır. Diline mizah katmış her yazarı okurken damağında tatlı bir lezzet kalır. En derin kederden bizi çıkarır, egomuzun saçmalıklarını yüzümüze vurur ve yeryüzünü tarumar eden türümüzün yarattığı saçmalıkları göstererek hep keyiflendirir bizi.

Sözsüz anlaşmanızı da sağlar hem.  

dünyanın sonuymuş gibi görünen ergenlik dertlerinden , aşk acılarından yalpaladığımız zamanları anımsıyorum da "neyin var?" diye soran her sıcak gülümseme masada bir mizah dergisi unutarak ayrılırdı yanımdan. o yüzden galiba ben, mizah dergilerine abone, çizgi roman sever ve karikatür biriktiren inanlara tutuldum en çok. 

bu kadar komik (!) bir vakitte mizah dergilerinin satışları azalmışken onlara daha çok sarılmamız bu yüzden. Memleketten uzaktaki dostlara postayla mizah dergisi yollamamız bu yüzden ve de biz uzaklardayken mizah dergilerini bize yollayanlara daha bir sıkı sarılmamız bu yüzden.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder